Klaas Verlaan


DEEL 1
 
Op 06-04-2019 werd door Nico Verlaan, kleinzoon van Klaas Verlaan, de jonge lithograaf in 1884/1885 bij  Steendrukkerij Gestel in Eindhoven, voor de eerste keer e-mail contact opgenomen. Na een stukje voorgeschiedenis, o.a. dat in 1991 ontdekt werd dat "mijn opa de naamloze jonge lithograaf was bij Gestel" en verdere gedane en nagelaten acties is later door Nico een aanvulling gemaakt en wat hij daarover zegt is in de selectie van e-mail verkeer tussen Nico en Peter Nagelkerke hieronder te lezen.
 
06-04-2019-gedeelten uit het e-mail bericht.
 
"In de aanvulling ontdekte ik een hilarische historische situatie en daar wil ik u opmerkzaam op maken. Ten huize van de rijke familie Gestel waren regelmatig muziekavondjes met o.a. ook de familie Mignot, de superrijken van Eindhoven destijds. De familie Gestel vormde destijds een kwintet met vader (bas) zoons Dirk (viool) en Dimmen (viool-klarinet-fluit) en dochter Anna (piano) en medewerker Klaas Verlaan (tenor en organisatie).
De krabbels van Vincent laten zien, dat dit kwintet in vol ornaat (jackets en avondjurk) optrad en Klaas een cape en een hoge hoed (kachelpijp) hadden uitgeleend. En uit Klaas zijn levensverhaaltjes weten we dat het repertoire van dit kwintet een tiental Amsterdamse smartlappen (meezingers) was, waarmee succes werd geoogst in Eindhoven (dit is toch hilarisch)! 
Ook grappig is, dat de straatarme Vincent van Gogh hier ten minste één keer aanwezig is geweest vanwege zijn vriendschap met Dimmen en dat dit kort voor zijn start met het boerenschilderij moet hebben plaatsgevonden. Vincent heeft dit in geen van zijn brieven vermeld, dat feit is ook al bijzonder!
En hierdoor zijn de zes krabbels destijds door de Van Gogh-kenners niet als uit Eindhoven herkend, en toen maar ingedeeld bij zijn Parijse periode.
Men is niet erg vlot om dit te herstellen.

 
 
 
Mijn idee is, dat het leuk zou zijn, als in Eindhoven dit historisch kwintet nieuw leven zou worden ingeblazen en voor allerlei evenementen zou kunnen worden gehuurd (opening winkelcentra en andere evenementen).
Uw stichting zou een ideale initiatiefnemer kunnen zijn te samen met een muziekschool of zzp-musici. Dit zou uw doel "Eindhoven Van Goghstad" een boost kunnen geven!  
Daarom leg ik mijn idee bij uw stichting neer in de hoop, dat u hiermee iets gaat doen. 
Met vriendelijke groet, Nico Verlaan."
  
08-04-2019-gedeelten uit het e-mail bericht.
 
"Hai Peter,  
Ja, hierbij de foto van de Aardappeleters van Klaas Verlaan. 
Hierbij ook kopie van de Klaas Verlaan Levensverhaaltjes handgeschreven (getypte versie: Klaas Verlaan Levensverhaaltjes getypt) geschreven in 1942 op kladblok, plots gestopt toen zijn vrouw Jantien op kerstavond 1942 overleed. Hierbij een kopie van het origineel met het handschrift van Klaas voor het archief van uw stichting.  
Als de dochter van Dirk al elders op internet verklaart, dat Vincent op de muziekavondjes aanwezig was geweest en niet meedeed aan de algemene vrolijkheid, maar ging teekenen, dan kan het toch niet anders zijn, dat de zes "krabbels" van Vincent van enkele musici in Eindhoven zijn gemaakt op zo'n muziekavondje van de familie Gestel en dat Vincent geen onbekende bezoekers zal hebben getekend (dat zou onbehoorlijk zijn!), maar de leden van de familie Gestel, omdat hij die kende en hij bij hun klant was en van hen ook zeker toestemming zal hebben gehad.  
De zes krabbels bij zijn Parijse periode in te delen heeft geen enkel redelijk aanknopingspunt en ik vind, dat dit gecorrigeerd moet worden.
De fans hebben recht op de waarheid.  
 
Met vriendelijk groet  Nico Verlaan" 
 
 
 
09-04-2019-gedeelten uit het e-mail bericht.
 
"Hai Peter,

Natuurlijk mag je het op jullie site zetten!
De zes karikaturen (afbeelding 1 en afbeelding 2) van de musici vind je in HET COMPLETE WERK van Jan Hulsker.
Het zijn de enige karikaturen die Vincent getekend heeft in zijn hele oeuvre omdat er in de overvolle patriciĆ«rs-kamer tijdens het muziekgebeuren geen ruimte was om zorgvuldig te kunnen tekenen.
Vincent deed maar wat om zich van het vrolijke gezelschap te kunnen afzonderen, dat veronderstel ik.
Ik ben heel benieuwd wat er van het historisch Vincent van Gogh kwintet (gelijkend naar de zes "krabbels" van Vincent) van de familie Gestel en Verlaan in Eindhoven ontstaat.
Het plankje van Klaas met zingende aardappeleters zou een leuk logo zijn voor een folder met teksten van de meezingers voor het luisterend publiek, om goed en luid te kunnen meezingen.
Er is een zeer grote keus aan smartlappen op internet om de vier genoemden van Klaas aan te vullen (de vierde is eventueel Home Zweet Home), die Jantien op de piano speelde en zong tijdens het opschrijven van zijn verhaaltje(s).
Heel veel succes allemaal, ik heb eerlijk gezegd grote verwachtingen dat het super wordt.
 
Met vriendelijke groet,
 
Nico Verlaan."
 

 

 
  
   
 
KLaas Verlaan (23-09-1863)
was de assistent lithograaf van Dimmen Gestel
en heeft Vincent van Gogh geholpen om de lithosteen te fatsoeneren die van Gogh van de Aardappeleters had gemaakt.
Litho gespiegeld afgedrukt bij firma Gestel, 30 stuks.
Aardappeleters direct op litho steen getekend door Vincent van Gogh
Correcties en samenwerking met KLaas Verlaan.
 
Nico Verlaan:
"Jo van Monsjou achter het Stuur (echtgenoot van dochter Greet), mijn vader ernaast ( Nicolaas Jan Verlaan) en opa Klaas met echtgenoot Jantien op de achterbank. 
Ik heb geen idee waar en wanneer deze foto gemaakt is, de foto zat er al op toen ik het plankje van tante Greet kreeg, circa mei 1982."
 
 
DEEL 2
 
In mei 2020 gaat het verhaal verder met wat e-mail verkeer tussen Nico Verlaan en Peter Nagelkerke;
uiteindelijk sluitend met onderstand gedeelte uit een e-mail:

"Hallo Peter,
Hierbij de tekst van mijn levensverhaal.
Ik vraag hierbij speciale aandacht voor de tekst over de grappige krabbels van Vincent van Gogh en mijn standpunt daarover.
Ook daarbij nog een aantal schildersstukjes van Klaas Verlaan en gesigneerd door Klaas."
 
Daarmee is de kous nog niet, zeer waarschijnlijk volg nog een DEEL 3 maar wanneer?
Er staan nog een tweetal projecten "op stapel".