EEN ZONDAG IN EINDHOVEN


Afbeelding invoegen

Vincent van Gogh kwam via station Eindhoven op 5 of 6 december 1883 vanuit Drenthe om door te reizen naar Nuenen om bij zijn ouders te gaan wonen op de pastorie. 
Gedurende de periode dat hij in en in de omstreken van Eindhoven vertoefde zou hij vaker van deze uitvalsbasis gebruikmaken.
Hij vernoemd het in zijn brieven als hij zijn vriend Anthon van Rappard gaat afhalen, maar maakt ook reisjes met Anton Kerssemakers naar Amsterdam en Antwerpen. 
 
Ook gaat hij naar Utrecht om Margo Begemann te bezoeken die naar haar vergiftigingspoging daar bij een dokter verblijft.
Af en toe zal hij wel het treintje genomen hebben naar Eindhoven voor speciale gevallen zoals om dokter Karel van der Loo te waarschuwen om antigif te verkrijgen of in het geval dat zijn moeder haar heup had gebroken. 
 
Het aquarel  van het Stationsplein met de toevoeging "Un Dimanche a Eindhoven" (JH958) wat hij maakte is duidelijk erkend door het van Gogh Museum van Gogh Museum , alhoewel het niet erg Eindhovens aandoet en de mensen op het plein zien er ook wat stijfjes uit. "Un" in de  annotatie is in 2e instantie toegevoegd of ertussen gefrommeld en, ongebruikelijk, zelfs gesigneerd. Op de prent zijn de doorgetrokken olievlekken soms aangemerkt als rookpluimen.
Het station was gebouwd in 1866, verbouwd in 1885 en deed dienst tot het is afgebroken in 1916.
Het kunstwerk komt echter onmiskenbaar van de erven van Jo van Gogh-Bongers, de weduwe van Theo, wat dan het bewijs is, want hij stuurde het naar Parijs om eventueel opdrachten te verkrijgen. 
 
Zie rechtvaardiging in de bijlage van het van Gogh Museum. 
Nabij het station aan de Parallelweg woonde zijn vriend Anton Kerssemakers die 9 jaar  later ook exposeerde bij hotel Stoot op het Stationsplein.
De familie Gestel en hun drukkerij waar Vincent de litho's van "De Aardappeleters" liet drukken, de familie Mignot, fotograaf  Peter van Bemmel waar van Gogh zijn werk liet fotograferen, woonden allemaal op een steenworp afstand. 
De historische plaats van waaruit Vincent het station schilderde zou aandacht verdienen om dat herkenbaar te maken door bijvoorbeeld het plaatsen van een plaquette op het plein, tegel in de vloer of een monument. Gaarne wil ik daar voorstellen voor maken en uitvoeren. Als van Gogh het NS station als uitvalsbasis gebruikte kunnen we dat ook "Vincent van Gogh Station” . 
Of als alternatief voor het extra INTERCITY station zoals wethouder Joost Helms graag zou willen in Eindhoven Noord. Er is tenslotte ook een Leonardo da Vinci Airport in Rome (maar geboren in Anchiano). 
Vooral als het station ge- of verbouwd is kan het mooi als visitekaartje in de communicatie meegenomen worden als Eindhoven & van Gogh promotie.