SYNESTHESIA PROPOSITIE

Vincent van Gogh nam pianolessen in Eindhoven bij Hein van der Zanden gedurende de periode 1883-1885. 
Hij bestudeerde de kleurenleer en complementaire kleuren zoals in de theorieën van Eugene Delacroix. 
Aristoteles en Newton legden al verband tussen kleur en klank welke als verbindingen in de hersenen een rol spelen. 
Tussen 1850 en 1900  is daar ook veel aandacht aan besteedt, echter daarna heeft de technologie die cognitieve interpretatie verdrongen en is vooral het fenomeen meten=weten aan bod gekomen. 
Vooral Kandinsky en Schonberg hebben hier weer aandacht aan geschonken in hun composities en niet te vergeten Piet Mondriaan met Boogie Woogie
In de presentatie van Peter Nagelkerke in de TEDx (TEDxBrainport 2011) is dit gegeven weer naar voren gebracht.
Met medewerking van componist en muziekdocent Ad Maas zijn daarbij een aantal schilderijen van Vincent van Gogh door deze vertolkt (waaronder de muziek die u op deze pagina hoort: "de Genneper Watermolen"
 
met het principe van de kleur- en klank frequenties.
De TEDx performance heeft veel aandacht getrokken wereldwijd en ook bij de Nederlandse vereniging van Synesthesie. 
 
PROPOSITIE
 
Het leek me een uitdaging om een concert te laten plaats vinden waarbij Ad Maas op het 2e grootste orgel van Nederland in de Sint Catharinakerk in Eindhoven (waar Hein van de Zanden indertijd organist was) zijn improvisaties en interpretaties te laten spelen en ondertussen de schilderijen van Vincent van Gogh op de wanden en pilaren te projecteren (zoals "de Korenschoven", "Watermolen", et cetera) en zelf zijn kleurontwikkeling door de jaren heen en opvattingen daarover zichtbaar te maken.Frank Stroeken van Holland Art Gallery wilde wel voor echte van Goghs zorgen.
Tenslotte tekende van Gogh de Sint Catharina kerk vanuit de achtertuin van Antoon Hermans en was er grote verbondenheid met een aantal Eindhovenaren in die tijd.
Dit voorstel is gedaan aan de heer Eric Boselie van Citydynamiek Eindhoven (nu: Eindhoven365) rond 2005; echter zijn de handen daarvoor nooit op elkaar gekregen.
Ook met Robbert ten Cate van Citydynamiek, om het onderdeel te laten zijn van de GLOW manifestatie, een jaarlijks terugkerend evenement in Eindhoven is het niet gelukt.  
 
Bij gebrek aan belangstelling lijkt het me zinvol om aan anderen dit voorstel te doen, zoals bijvoorbeeld het van Gogh museum Amsterdam, Kröller-Müller, Boijmans van Beuningen, Philips L.A.C, et cetera en kijken wie daar een mooi concert voor kan en wil organiseren met de muzikale bijdrage van Ad Maas en de kunstwerken van Vincent van Gogh.     
Het publiek kan bestaan uit kunst- en cultuur liefhebbers van schilderijen en muziek maar ook de Synesthesisten uit deze wereld.
 
Trouwens: synesthesie beslaat alle zintuigen. Het zou de eerste manifestatie zijn in het openbaar, waarbij de kleuren van van Gogh in klank worden vertaald? 
 
Ik denk wel dat hij er zelf erg blij mee geweest zou zijn. 

Peter Nagelkerke, mede bestuurslid Karel Vermeeren Stichting.
 
Afbeelding invoegen
 
Afbeelding invoegen